Het trage chemobrein. Dingen vergeten na chemotherapie

Het normale leven weer oppakken na hun ziekte valt veel kankerpatiënten zwaar. Ze vergeten veel, terwijl de buitenwereld denkt dat ze weer de oude zijn.

Neuropsycholoog Sanne Schagen ontving onlangs 2 miljoen euro voor onderzoek naar dit ‘chemobrein’.
‘Bij vergaderingen ondervind ik problemen; ik kan minder snel denken, minder snel interpreteren en reageren. Ook telefoontjes tussendoor gaan moeilijker. Heel naar om te merken dat mijn hoofd traag is. Kan ik mijn hersenen trainen? Kruiswoordpuzzels misschien?’
Chemobrein
Dit mailtje ontving neuropsycholoog Sanne Schagen van een kankerpatiënt, die sinds kort weer werkt als manager in de zorg. De noodkreet verwoordt precies waarom haar onderzoek nodig is. Ongeveer 30 procent van de kankerpatiënten kampt na chemo- en hormoontherapie met vergeetachtigheid en concentratieproblemen, ook wel het ‘chemobrein’ genoemd. ,,Opeens kunnen patiënten geen krant meer lezen wanneer de tv aanstaat of horen zij hun partner niet meer wanneer ze staan te koken. Na een dag werk komen ze bekaf thuis. Dingen die hen voorheen automatisch afgingen, vergen nu een grote mentale inspanning. Dat frustreert enorm.”
Genen
Uit eerdere studies blijkt dat patiënten met een chemobrein twee keer zo lang doen over een simpel testje, waarbij een lijntje moet worden getrokken tussen cijfers. Met name ouderen en lageropgeleide mensen met een klein sociaal netwerk lijken meer risico te lopen, maar echt zeker weten we dit niet, zegt Schagen. De genen zouden ook een rol kunnen spelen. Ze wil de komende jaren 4500 kankerpatiënten onderwerpen aan een online training, waarbij ze voor en na de behandeling onder meer hun concentratie meet. Patiënten met een hersentumor worden uitgesloten. Bij hen is schade aan het brein vaak onherroepelijk.
Lees hier het volledige artikel.