Kan traanvocht inzicht geven in een mogelijke diagnose voor Alzheimer? Biochemicus Marlies Gijs van het Maastrichtse MUMC+ denkt van wel. De diagnose van Alzheimer is moeilijk, het traject bestaat uit verschillende onderdelen. Een van de onderzoeken die inzicht kunnen geven in de ziekte is de detectie van een bepaald soort eiwitten.
Dat gebeurt nu nog door het hersenvocht te onderzoeken, dat met een ruggenprik uit de ruggengraat gehaald wordt. Die ingreep is zwaar en pijnlijk. Marlies Gijs denkt dezelfde eiwitten nu ook in traanvocht te kunnen aantonen. Dat vocht uit de ogen kan heel eenvoudig met een strip worden geabsorbeerd.
Traanvocht
Gijs gebruikte het traanvocht eerder al om andere neurologische aandoeningen aan te tonen. “Als we denken aan de ziekte van Alzheimer, kijken we naar twee eiwitten. Dat zijn amyloid-beta en tau. Die detecteren we in het traanvocht.”
Lang proces van diagnose
Inez Ramakers van het Alzheimer Centrum Limburg looft de Maastrichtse innovatie. “Het is mooi wetenschappelijk nieuws dat er op een relatief makkelijke manier kenmerkende eiwitten in het traanvocht meetbaar zijn. Maar bij de diagnose van Alzheimer komt veel meer kijken.
Lees hier het volledige artikel.