Bijna de helft van alle Nederlanders krijgt ooit in zijn leven te maken met een psychische aandoening. Vooral angststoornissen komen vaak voor. Psychische stoornissen komen in Nederland vaak voor. Bijna de helft van de bevolking (48 procent) krijgt op een bepaald moment in zijn of haar leven te maken met een psychische aandoening.
Bij vrouwen (52 procent) komen psychische problemen net iets vaker voor dan bij mannen (45 procent), zo blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Angststoornissen staan bovenaan de top 10 van meest voorkomende psychische stoornissen.
Studie naar het psychisch welzijn van Nederlanders
De cijfers van het Trimbos-instituut komen uit NEMESIS-3, een grootschalige studie naar het psychisch welzijn van Nederland. Voor het onderzoek werden ruim 6000 volwassenen meerdere keren geïnterviewd tussen 2019 en 2022. Uit dit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders (26 procent) in de afgelopen twaalf maanden last had van een psychische aandoening. Dat komt neer op bijna 3,3 miljoen volwassenen. Opnieuw staan angststoornissen bovenaan de lijst. Ook stemmingsstoornissen komen relatief vaak voor.
Top 10 meest voorkomende psychische stoornissen in de afgelopen 12 maanden
- Angststoornissen komen in Nederland het meest voor. Tijdens het onderzoek vertelden 1.924.600 volwassenen dat ze in het jaar ervoor last hadden van een angststoornis. Iemand met een angststoornis maakt zich veel zorgen en heeft last van heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is.
- Ook een stemmingsstoornis komt vaak voor. Dit zijn alle aandoeningen die je stemming ernstig verstoren. Je voelt je vaak somber en dit gevoel houdt langer dan een paar weken aan. In Nederland hebben elk jaar zo’n 1.239.600 mensen met deze psychische aandoening te maken.
Lees hier het volledige artikel.