In Nederland krijgen circa 2300 mensen per jaar de diagnose alvleesklierkanker. Deze patiënten hebben in de regel een zeer slechte prognose: na vijf jaar is slechts 8% van de patiënten nog in leven.
Vaak wordt de kanker pas laat ontdekt en dan is een operatie niet meer mogelijk en zijn overige behandelopties beperkt. In een vergevorderd stadium is chemotherapie dan nog de enige optie. Maar helaas werkt chemotherapie ook bij heel veel patiënten niet of maar kort.
In Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam doen we onderzoek naar de biologische mechanismen die ten grondslag liggen aan deze ziekte en zoeken we naar stoffen in het bloed die kunnen voorspellen of chemotherapie zal aanslaan. Hiermee hopen we in de toekomst een behandeling op maat te kunnen aanbieden aan patiënten met alvleesklierkanker.
Behandeling op maat
Patiënten met alvleesklierkanker worden op dit moment allemaal behandeld met chemotherapie, terwijl het nog onduidelijk is welke patiënten daadwerkelijk baat hebben bij welke soort therapie. Waar sommige patiënten goed op een bepaalde therapie reageren, slaat deze bij andere patiënten juist niet goed aan.
Lees hier het volledige artikel.