Een verzorgende die van een dementerende bejaarde hoort dat een collega dreigt hem te slaan als hij niet meewerkt. Een burgemeester die een paar keer per jaar bij bezoek aan een diamanten bruidspaar ‘voelt dat het niet goed zit’: ouderenmishandeling is dichtbij, heel dichtbij, voor wie de signalen herkent.
Minstens één op de twintig ouderen maakt na zijn of haar 65e een vorm van ouderenmishandeling mee. Maar we zien het maar weinig en we kunnen ook zeker meer adequaat handelen in dit soort situaties. De veiligheid van kwetsbare ouderen is een collectieve verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid nemen, betekent dat we echt meer moeten doen.
Langer thuis
Ouderen blijven steeds vaker en langer thuis wonen. Ze willen dat zelf, maar als samenleving sturen we daar ook op: intramurale voorzieningen voor kwetsbare ouderen zijn afgebouwd, er ligt meer nadruk op hulp en ondersteuning thuis en er wordt meer verwacht van informele zorg door mantelzorgers en vrijwilligers. Ouderen ervaren dit langer thuis blijven wonen vaak als een groot goed: ze willen in hun eigen, bekende omgeving blijven met de mensen die ze liefhebben. Met de juiste hulp en ondersteuning kan dat ook.
Lees hier het volledige artikel.