Het gaat om kinderen in de leeftijd van 14, 15 en 16 jaar met een BMI boven de 40 en bij wie andere vormen van behandelen, zoals leefstijlinterventies, diëten en beweegprogramma’s niet toereikend en effectief zijn gebleken. Om te voorkomen dat ernstige gezondheids- en psychische klachten zich verder ontwikkelen, wordt onderzocht of het plaatsen van een maagband een effectieve methode is.
Aan het ontstaan van extreem overgewicht ligt vaak een combinatie van factoren ten grondslag, waarbij leefstijl, stress, genetische factoren, stofwisseling en medicatie van invloed kunnen zijn. Dat maakt het tot een complexe aandoening. Deze vorm van obesitas kan schadelijke gezondheidseffecten hebben, waaronder diabetes en hart- en vaataandoeningen, maar kan ook emotioneel belastend zijn. In Nederland gaat het om een beperkte groep van kinderen, bij wie plaatsing van een maagband mogelijk een oplossing kan bieden.
Naast de plaatsing van de maagband zijn beweeg- en voedingsadviezen en psychische begeleiding onderdeel van de behandeling, evenals begeleiding van het gezin. De chirurgische behandeling is dan ook onderdeel van een multidisciplinaire aanpak, waarbij verandering van leefstijl centraal staat.
Lees hier het volledige artikel.