Toekomstvisie volksgezondheid: 5 grote uitdagingen

Op weg naar 2050 krijgen de zorg in Nederland en onze gezondheid te maken met 5 grote uitdagingen. Dat beschrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV-2024). De VTV-2024 maakt duidelijk dat ons land nog niet goed is voorbereid op de geschetste opgaven.

Vergrijzing en sociale participatie van ouderen
De VTV-2024 laat zien dat de vergrijzing één van de grootste uitdagingen is die op Nederland afkomt richting 2050. Meer mensen worden gezond oud: de levensverwachting zal stijgen naar gemiddeld 86,5 jaar in 2050. Dat is bijna 5 jaar langer dan in 2022.

De combinatie van vergrijzing en een hogere levensverwachting vraagt volgens de VTV om nieuwe woonvormen, waarin ouderen samen kunnen leven en elkaar kunnen ondersteunen. Ook is het belangrijk dat vitale ouderen na hun pensioenleeftijd kunnen blijven meedoen in de samenleving. Daarnaast is maatschappelijke discussie gewenst over zorg, behandelingen en beslissingen rondom het levenseinde. Deze punten vormen samen de eerste opgave.

Gezondheidsverschillen verkleinen
De grote gezondheidsverschillen in Nederland vormen de tweede opgave. Mensen met een betere maatschappelijke positie leven gemiddeld 14 jaar langer in een goede gezondheid dan groepen die het slechter hebben. Financiële bestaansonzekerheid, slechte woonomstandigheden en arbeidsomstandigheden spelen hierbij een grote rol. Het verbeteren van de leefomstandigheden van kwetsbare groepen is cruciaal.

Lees hier het volledige artikel.