Een nieuw geneesmiddel om de ziekte van Alzheimer enkele maanden te remmen, mag toch op de Europese markt komen. Na een nieuwe beoordeling door geneesmiddelenwaakhond EMA kan een kleine groep patiënten het middel, lecanemab, gaan gebruiken.
In de VS is het medicijn al sinds vorig jaar goedgekeurd. De Europese geneesmiddelenautoriteit vond de negatieve risico’s echter groter dan een mogelijk positief effect en hield de deur dicht. Lecanemab kan namelijk ernstige bijwerkingen geven, waaronder hersenbloedingen.
Wachten op alzheimermedicijn, in Amerika wordt het al gebruikt: ‘Wil meer tijd met familie bieden’
Toch bogen experts zich de afgelopen maanden opnieuw over het dossier. Zij geven nu wél groen licht: een specifieke groep patiënten die een bepaald gen niet heeft of slechts één kopie ervan, komt in aanmerking voor het medicijn.
Achteruitgang vertragen
Lecanemab is het eerste medicijn voor de behandeling van alzheimer dat in Europa op de markt komt. Onderzoeksresultaten zijn veelbelovend: in anderhalf jaar tijd kan de achteruitgang met 5,5 maand worden vertraagd. In Nederland hebben naar schatting zo’n 200.000 mensen alzheimer en dat aantal zal naar verwachting groeien. Bij hen worden in de hersenen ziekmakende eiwitten aangemaakt waardoor ernstige dementie ontstaat. Lecanemab helpt de verkeerde eiwitten op te ruimen, waardoor de ziekte wordt geremd.
Lees hier het volledige artikel.