TNO en LUMC bundelen krachten rond ‘Leefstijl als medicijn’

TNO en het LUMC hebben vrijdag 20 januari afgesproken meer samen te werken op het gebied van ‘Leefstijl als medicijn’. Zij doen dit omdat er steeds meer bewijs is dat een aantal ziektes, zoals diabetes type2 of obesitas (en daarmee samenhangende negatieve gezondheidseffecten), met gerichte leefstijlaanpassingen kunnen worden voorkomen en zelfs genezen.

De afspraken zijn gemaakt in een Memorandum of Understanding (MoU). De universiteit en de toegepaste onderzoeksorganisatie trekken samen op in het vergroten van de wetenschappelijke kennis over en het uitbreiden van ervaringen op dit gebied. Tijdige en ingrijpende leefstijlverandering levert grote voordelen op voor mens en maatschappij. Mensen met leefstijlziekten kunnen namelijk veel hinder van hun ziekte ervaren, onder meer vanwege dagelijks medicijngebruik en verminderde inzetbaarheid.

Hoge kosten voor de maatschappij
“Leefstijlziekten kosten de maatschappij veel geld: voor een persoon met diabetes type 2 worden in totaal gemiddeld meer dan 130.000 euro aan kosten gemaakt. Ruwweg de helft hiervan zijn zorgkosten. De andere helft is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk, blijkt uit een berekening van TNO”, aldus Hanneke Molema van Work Health Technology bij TNO.

Lees hier het volledige artikel.