TNF-alfaremmers

Na een succesvolle lobby bij minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de vaste kamercommissie VWS is het besluit om TNF-alfaremmers over te hevelen naar het ziekenhuisbudget uiteindelijk ingetrokken. De minister bleek gevoelig voor de argumenten van het Reumafonds, de Reumapatiëntenbond en de Vereniging voor reumatologie.

Tijdens het zomerreces van de Tweede Kamer werd het Tripartite Overleg Reuma (het Reumafonds, de Reumapatiëntenbond en de Vereniging voor Reumatologie) opgeschrikt door een brief van minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij kondigde hierin aan dat hij per 1 januari 2011 de -voor veel reumapatiënten onontbeerlijke- TNF-alfaremmers over zou gaan hevelen naar het ziekenhuisbudget. Momenteel worden deze nog gewoon vergoed door de verzekeringen. In het ziekenhuisbudget zouden de medicijnen moeten gaan concurreren met bijvoorbeeld kankermedicijnen, wat uiteindelijk de beschikbaarheid van TNF-alfaremmers voor de reumapatiënten ernstig in gevaar zou kunnen brengen.

De drie partijen besloten de handen ineen te slaan bij het overtuigen van de betrokken politici en ambtenaren. Binnen twee dagen had de minister een inhoudelijke reactie op zijn bureau, waarin de patiëntenbelangen werden verdedigd, gesprekken met Kamerleden werden gevoerd en media werd benaderd.

En met succes: op  10 september -vier dagen voor het algemeen overleg met de Tweede Kamer- heeft de minister zijn besluit ingetrokken. Gevoelig voor de druk en de zorgen van onder andere het Tripartite Overleg stelt hij de invoering van zijn plannen minimaal een jaar uit, wat de reumaorganisaties voldoende tijd geeft om de nieuwe minister te informeren over de maatregelen die het veld zelf zou kunnen ondernemen om te bezuinigen. Uiteraard zullen de gezamenlijke reumaorganisaties hem (of haar) blijven overtuigen van het belang van TNF-alfaremmers voor reumapatiënten.

Bron: reumafonds