n Nederland komen vervalste en slecht werkende medicijnen vooral via de illegale handel binnen. Er zijn zelfs enkele gevallen waarbij illegale geneesmiddelen in de apotheek zijn terechtgekomen, laat de ZEMBLA-uitzending ‘De bittere pil’ zien. Hoe kunnen medicijngebruikers zich daartegen beschermen? Met deze tips kun je alert zijn op de gekochte geneesmiddelen via internet of de apotheek.
De Wereldgezondheidorganisatie (WHO) zegt dat er inmiddels zoveel nepmedicijnen in omloop zijn, dat er sprake is van een serieuze bedreiging van de volksgezondheid. Wereldwijd zijn er al 100.000 mensen overleden na het gebruik van nepmedicijnen. De grootste problemen liggen in niet-westerse landen, maar ook in Nederland kun je risico lopen als je niet goed oplet.
Hoe kan ik nepmedicijnen herkennen?
Let op alle details van de medicatie. Heeft de pil dezelfde vorm als gebruikelijk? Is de verpakking gemaakt van zwakker materiaal dan je gewend bent? Ook de bijsluiter is erg belangrijk: ontdek je spelfouten? Zijn de namen goed gespeld? Als je hier niet zeker van bent, neem dan contact op met de apotheker.
De ingrediënten van de geneesmiddelen kunnen niet door de apotheker worden gecontroleerd, maar alleen door een laboratorium. Apothekers moeten daarom vertrouwen op de uiterlijke kenmerken, maar dat is niet altijd even makkelijk.
Welke medicijnen worden vervalst?
Medicijnen die worden nagemaakt, zijn bijvoorbeeld erectiemiddelen, slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva, sterke pijnstillers en afslankmiddelen.
In ‘De bittere pil’ laten deskundigen zien dat antibiotica en zelfs dure kankermedicijnen in het criminele circuit worden verhandeld.
Lees hier het volledige artikel.