Tijdreizen door de genen van een muis

Rotterdamse wetenschappers ontwikkelden een techniek waarmee ze cellen door de tijd kunnen volgen. Hiermee hopen ze te ontrafelen wat er bij sommige ziektes misgaat in de embryonale fase.

“Met onze techniek vragen we eigenlijk aan een muis: ‘hoe zag jij er zoveel dagen geleden uit?’”, zegt hoogleraar Ontwikkelingsbiologie Joost Gribnau van het Erasmus MC. “Met de techniek kunnen we de hele ontwikkeling in kaart brengen van een bevruchte eicel tot de ontwikkeling van alle 350 celtypen.” Dat is van grote waarde voor ontwikkelingsbiologen, verwacht hij. Zij kunnen hiermee voor het eerst zien welke genen in alle cellen actief zijn tijdens de ontwikkeling. Vandaag verscheen het artikel over dit onderzoek in Nature Biotechnology

Het is belangrijk om te weten welke genen wanneer actief zijn, want om tot een goede volwassen cel te komen, moeten op ieder moment precies de juiste genen ‘aanstaan’. Ieder mens heeft ongeveer 25 duizend genen, oftewel stukjes DNA. Slechts een derde tot de helft van die genen in een cel zijn tegelijkertijd actief. Afhankelijk van welke genen op specifieke momenten tijdens de ontwikkeling van een cel actief zijn, ontwikkelt een stamcel zich tot een bepaald celtype zoals huidcel, niercel, spiercel of kliercel.

Lees hier het volledige artikel.