Tijdig herkennen van alcoholproblematiek bij de patiënt is complex voor huisarts

Patiënten bij wie de huisarts de diagnose alcoholproblematiek vastlegt, zijn in het jaar voorafgaand aan deze diagnose al vaker bij de huisarts en praktijkondersteuner (POH-GGZ) geweest met psychische problemen. Toch is het vroeg herkennen van alcoholproblematiek door de huisarts of praktijkondersteuner ingewikkeld.

Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel. Door mensen met een (beginnend) alcoholprobleem effectieve hulp te bieden kan problematisch alcoholgebruik wellicht worden voorkomen. Het tijdig herkennen van deze groep mensen is dus belangrijk.

Mensen bij wie de diagnose alcoholproblematiek is vastgelegd in het huisartsendossier, hebben vaker chronische aandoeningen en psychische problematiek dan mensen zonder alcoholprobleem.
In 2020 en 2021 hadden respectievelijk 1,6 en 1,4 volwassenen per 1000 patiënten voor het eerst een consult met de huisarts of POH-GGZ waarbij een diagnose alcoholproblematiek werd vastgelegd. Deze groep patiënten, die voor een relatief groot deel uit mannen bestaat, heeft meer psychische problemen en krijgt vaker psychofarmaca voorgeschreven dan patiënten zonder alcoholproblematiek. Daarnaast kenmerkt de groep met alcoholproblematiek zich door een hoog aantal chronische aandoeningen.

Lees hier het volledige artikel.