Tien vragen over nierstenen beantwoord

Nierstenen kunnen heel pijnlijk zijn. Wat is de oorzaak van zo’n nierkoliek, en hoe kan je de nierstenen verwijderen? Alle info, verzameld in 10 vragen.

Nierkoliek: wat zijn nierstenen?
Een nierkoliek is een acute, pijnlijke situatie die wordt veroorzaakt door een steen die de urineleider blokkeert. Een niersteen is een klein steentje dat wordt gevormd door de samenklontering van onoplosbare kristallen in de urine. De voornaamste stoffen die zo’n steen kunnen vormen zijn calcium, urinezuur en oxalaten. Het meest frequent zijn de nierstenen van calciumfosfaat en oxalaat: ze zijn goed voor zowat 80% van alle nierstenen.

Op de tweede plaats komen de nierstenen gevormd uit urinezuur, en stenen veroorzaakt door een infectie. Ten slotte bestaat er ook een, veeleer zeldzame, erfelijke aandoening waarbij zich nierstenen vormen uit het aminozuur cystine. Naar schatting 5 tot 10% van de bevolking heeft last van nierstenen. Ze komen 2 tot 3 keer méér voor bij mannen dan bij vrouwen, maar ze zijn niet echt aan een bepaalde leeftijd gebonden.

Wat zijn de symptomen van nierstenen?
De opstapeling van urine en de verwijding van de urinewegen boven de steen veroorzaken hevige pijn in de rug, langs de zijde waar de niersteen zit. Deze pijn straalt uit naar je zij en naar de geslachtsorganen. De pijn kan heel plots opduiken, of zich integendeel juist langzaam nestelen.

Deze klachten zijn typisch voor een niercrisis, waarbij ook opvalt dat de patiënt vergeefs zoekt naar een houding die een beetje verlichting brengt. Er zijn nog meer symptomen die met een niercrisis kunnen gepaard gaan, zoals pijn bij het plassen, de aanwezigheid van bloed in de urine, een opvallende vermindering van de hoeveelheid urine, misselijkheid, braken. Deze klachten nemen sterk af van zodra de niersteen uitgestoten is.

Lees hier het volledige artikel.