In Nederland is gemiddeld een op de tien mensen boven de 65 jaar oud ondervoed. Bij de groep die thuiszorg krijgt naar schatting zelfs een op de drie.
Zowel senioren als zorgprofessionals onderschatten hoe belangrijk goede voeding op latere leeftijd is, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research.
In Nederland bestaan duidelijke richtlijnen voor het screenen en behandelen van ondervoeding bij ouderen, maar ze worden beperkt toegepast. Zorgprofessionals weten in de praktijk niet altijd goed wat de procedures zijn en waar ieders verantwoordelijkheden liggen.
“Wijkverpleegkundigen screenen over het algemeen niet structureel op ondervoeding, terwijl zij een belangrijke signaleringsfunctie kunnen hebben”.
Daarnaast zouden praktijkondersteuners van huisartsen een pro-actievere rol kunnen spelen bij het opsporen van voedingsproblemen. En als er al een diëtist wordt ingeschakeld, is dat vaak te laat in het proces”, aldus Canan Ziylan, promovendus bij Wageningen University & Research. “Bij zichtbaar gewichtsverlies is ondervoeding moeilijker te behandelen.”
Eiwitrijke voeding
Ondervoeding, vooral bij gebrekkige eiwitinname, leidt bij ouderen tot een afname van spiermassa en -kracht. Daardoor worden ze minder mobiel en kunnen ze op de lange duur minder goed zelfstandig functioneren.
Ondervoeding, vooral bij gebrekkige eiwitinname, leidt bij ouderen tot een afname van spiermassa en -kracht. Daardoor worden ze minder mobiel en kunnen ze op de lange duur minder goed zelfstandig functioneren.
Lees hier het volledige artikel.