Door bij patiënten met chronisch hartfalen een sensor in hun longslagader te plaatsen en die op afstand uit te lezen halveert het aantal ziekenhuisopnamen. Ook hebben de patiënten een beter leven doordat de arts eerder kan ingrijpen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, gepubliceerd in The Lancet en gepresenteerd op het Europese congres voor cardiologen.
Ieder jaar krijgen 38.000 mensen voor het eerst de diagnose hartfalen en worden 31.000 hartfalenpatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Met al die opnames en controles leggen deze patiënten een groot beslag op de zorg. Maar ook voor de patiënten zijn de ziekenhuisbezoeken een last. ‘Daarom wilden wij onderzoeken of we patiënten ook konden monitoren op afstand’, zegt cardioloog dr. Jasper Brugts van het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut.
Halvering
In de studie kregen 348 hartfalenpatiënten uit 25 centra in Nederland een sensortje in de longslagader en een kussen met meetapparatuur thuis. Als de patiënt op het kussen ligt, wordt de longdruk gemeten – indicatief voor de vullingsdruk van het hart – en worden de gegevens via een beveiligde internetverbinding naar de cardioloog in het ziekenhuis gestuurd. Dit systeem heet CardioMEMS.
Lees hier het volledige artikel.