Het UMC Utrecht zet voor de meeste ALS-, PSMA- en PLS-patiënten die het ziekenhuis onder behandeling heeft, een combinatie in van ALS Thuismeten en Coachen app om hen te monitoren.
Volgens Esther Kruitwagen, revalidatiearts bij het UMC Utrecht, kunnen zowel zorgverleners, als patiënten zo het ziekteproces veel beter volgen. Dit heeft hoe ALS-zorg wordt aangeboden ingrijpend veranderd. Een landelijke uitrol ervan is het volgende doel.
“ALS is een zeer progressieve en complexe ziekte waarbij elke patiënt anders is, een ander ziektebeloop heeft,” vertelt Kruitwagen in een nieuwsbericht van het UMC. “De Thuismeten en Coachen app stelt patiënten in staat om thuis zelf gegevens over hun functioneren vast te leggen. Daardoor krijgen zowel wij als zorgverleners, als de patiënten zelf, een veel beter beeld over hoe de ziekte verloopt.” Patiënten vullen in de app regelmatig informatie in over gewicht, fysiek functioneren – zoals lopen, slikken en aankleden – en over hoe ze zich voelen. Ook kunnen ze via de app een vraag stellen aan hun zorgcoaches.
Thuismeten geeft meer inzicht
Ziekenhuisbezoeken zijn voor ALS-patiënten vaak zeer belastend. Doordat de ziekte bij elke patiënt op afstand wordt gevolgd, krijgen de behandelaars volgens de revalidatiearts meer inzicht in de ziekte en is een betere planning mogelijk. “Patiënten komen dus alleen als er een specifieke zorgvraag is, of als we zelf merken dat bijvoorbeeld het gewicht van de patiënt teveel achteruit gaat.
Lees hier het volledige artikel.