De thuismeetmethode voor coronapatiënten met een ziekenhuisindicatie, die dit voorjaar in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is ontwikkeld, wordt inmiddels ook elders gebruikt. Zo’n tien ziekenhuizen in Nederland en een Brits ziekenhuis maken nu met dit zorgpad opnamecapaciteit voor de covidunits vrij.
Longarts Renske Vorselaars van het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein bedacht samen met haar collega’s het thuismeetprogramma en doopte het ‘COVID-19 Thuis’. Ze is opgetogen over de samenwerking die is ontstaan tussen artsen en verpleegkundigen uit verschillende ziekenhuizen. ‘We hebben vanaf het begin onze kennis gedeeld en je ziet waar dat toe heeft geleid’, zegt ze.
Patiënt spuit fraxiparine
Het protocol schrijft voor dat patiënten tijdens de opname eerst zelf Fraxiparine of Fragmin leren spuiten. Er moet zuurstof geregeld worden voor thuis en patiënten dienen digitaal vaardig te zijn en te beschikken over een smartphone of tablet. Als dat in orde is, kan de stabiele patiënt naar huis.
Vorselaars: ‘Hij meet dan zelf drie tot vier keer per dag zijn zuurstofsaturatie en temperatuur. Ook beantwoordt hij een aantal vragen over zijn ademhaling en hoe hij zich voelt. De waarden stuurt hij veilig en automatisch naar het ziekenhuis met de Luscii-app. Gaat het minder goed, dan ontvangt het ziekenhuis van Luscii een melding en is contact zo gelegd via de telefoon of een beeldverbinding.’
Lees hier het volledige artikel.