Therapie voor verwerking van trauma: hoe werkt EMDR?

Bepaalde gebeurtenissen zoals verkeersongevallen, seksueel misbruik, natuurrampen… kunnen een blijvende indruk nalaten en je ernstig hinderen in je dagelijks leven. Bij zulke vormen van traumatische stress kan men EMDR overwegen. Al sinds de jaren negentig blijkt deze vorm van traumatherapie succesvol, hoewel er nog weinig over bekend is.

Hoe werkt EMDR?
EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”. Bij de ontwikkeling van deze psychotherapeutische techniek in 1987, was EMDR inderdaad uitsluitend gebaseerd op het gebruik van oogbewegingen. Sindsdien heeft men ontdekt dat dezelfde resultaten kunnen voortvloeien uit tactiele stimulatie (tikken op de knieën van de patiënt) of geluidsstimulatie (piepjes laten horen).

Het principe van EMDR stoelt immers hoofdzakelijk op afwisselende bilaterale zintuiglijke stimulatie. Terwijl de therapeut de patiënt vraagt zich te concentreren op de zintuiglijke herinneringen aan de gebeurtenis die hem of haar getraumatiseerd heeft en op de huidige gevoelens die daarmee samenhangen, past hij of zij een reeks afwisselende bilaterale stimulaties toe die beurtelings de linker- en de rechterkant van de hersenen stimuleren.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.