Wie veel thee drinkt én heel heet, loopt bijna twee keer zoveel risico op slokdarmkanker dan wie de drank in kleinere hoeveelheden nuttigt en langer laat afkoelen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
Wetenschappers volgden gemiddeld tien jaar lang meer dan 50.000 mensen tussen 40 en 75 uit Golestan in Noord-Oost Iran. Tussen 2004 en 2017 ontdekten ze 317 nieuwe gevallen van slokdarmkanker. Ze concludeerden dat wie thee warmer dan 60 graden Celsius drinkt en er meer dan 700 ml per dag van consumeert, 90 procent meer kans had om slokdarmkanker te krijgen dan wie de thee minder warm en in mindere hoeveelheden drinkt. 700 ml komt overeen met ongeveer twee grote koppen of drie kleinere.
Dr. Farhad Islami van de American Cancer Society, hoofdauteur van het wetenschappelijke artikel in het International Journal of Cancer, legt uit: “Heel wat mensen drinken graag thee, koffie of andere warme dranken. Maar volgens ons onderzoek kan het drinken van heel hete thee het risico op slokdarmkanker verhogen. Daarom raden we aan om te wachten tot je warme drankje wat afgekoeld is alvorens het te nuttigen.”
Lees hier het volledige artikel.