Wie te veel zout eet loopt een grote kans op hypertensie en cardiovasculaire ziekten, maar te weinig zout is mogelijk ook niet gezond. Drie studies – twee observationele onderzoeken onder ruim 100.000 volwassenen en een meta-analyse van 107 trials – alsmede een commentaar in de nieuwste editie van NEJM leiden – onder meer – tot die conclusie.
Vorig jaar kwam een gezelschap van Amerikaanse experts nog tot de slotsom dat een hoge natriumconsumptie weliswaar is gerelateerd aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, maar dat een heel lage natriumconsumptie (minder dan 1,5 g per dag) niet is geassocieerd met een verlaagd of verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten. Maar uit één van de studies (Martin O’Donnell e.a.) in NEJM blijkt dat consumptie van 3 tot 6 g zout per dag optimaal is: mensen met een hogere maar ook met een lagere inname lopen een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte. Kalium, zo blijkt, onderhoudt een omgekeerd verband met systolische bloeddruk. Reden waarom de onderzoekers adviseren het dagelijks voedsel daarmee te verrijken.
In een commentaar spreekt Suzanne Oparil (Universiteit Alabama) van ‘provocerende resultaten’ die schreeuwen om een RCT, waarin verminderd zoutgebruik wordt vergeleken met een normaal dieet. Tot die tijd, zegt ze, is het niet raadzaam uitsluitend te focussen op reductie van natrium in het voedsel.
Lees hier het volledige artikel.