Naar schatting 85% van de Nederlandse bevolking eet teveel zout. Artsen, het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad zijn het er allemaal wel over eens: volwassen mensen zouden maximaal zes gram zout per dag binnen mogen krijgen. Minder, tussen een en drie gram, is ook genoeg. Meer is schadelijk voor de gezondheid. Minder eten is echter niet zo gemakkelijk.
Wat is zout en heb ik het nodig?
Zout of keukenzout is eigenlijk altijd voor 99% natriumchloride. De schadelijke effecten van teveel zout worden bijna allemaal toegeschreven aan natrium. Dat is belangrijk voor de vochtbalans in het lichaam en nodig voor een goede werking van spiercellen en zenuwcellen. Het is dus nuttig, maar teveel is nooit goed. Tussen een en drie gram is in de meeste gevallen voldoende. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van een aantal factoren. Hoeveel je zweet en hoeveel zout je weer uitplast zijn er maar een paar van.
Waar zit het in?
Het is niet zo, dat wij massaal naar de pot grijpen en er kwistig mee strooien. Het zout, dat we zelf aan eten toevoegen, is maar een deel (20%) van de hoeveelheid die we elke dag binnen krijgen. Dat is ook de reden waarom het zo moeilijk is om niet teveel zout te eten. Het zit bijna overal in. Brood, vlees en kaas bevatten relatief veel zout. Hetzelfde geldt voor sauzen, pizza’s, soep en kant-en-klaarmaaltijden. Het zit zelfs in zoetigheden waarin we dat misschien verwachten: roomijs, koekjes, gebak en snoep.
Lees hier het volledige artikel.