Terugkeer bloedkanker jaar eerder opgespoord dankzij nieuwe test

Meting is duizend keer zo gevoelig als huidige standaard bloedtest
Een nieuwe bloedtest kan de terugkeer van multipel myeloom, een type bloedkanker, een jaar eerder opsporen dan de huidige standaard bloedtest. De ontwikkelde meting is een factor duizend keer gevoeliger.

Dat blijkt uit een studie van het Radboudumc bij veertig patiënten. Wat de klinische gevolgen zijn van de nieuwe meting, is nog niet bekend.

Multipel myeloom, ook bekend als de ziekte van Kahler, is een bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Daarbij gaat een bepaald type witte bloedcel, de plasmacel, ongeremd delen. In Nederland krijgen ongeveer 1300 mensen per jaar deze ziekte. De helft van de patiënten reageert zo goed op behandeling dat de ziekte daarna niet meer te meten is in het bloed. Helaas komt de ziekte wel bijna altijd terug.

Om te bepalen wanneer de ziekte terugkeert, is de standaard test nu een meting op een biopt uit het beenmerg. Dat is een invasieve methode, die daardoor niet regelmatig kan worden uitgevoerd. Daarbij is de uitslag niet helemaal betrouwbaar. Die is namelijk afhankelijk van waar je prikt, omdat de ziekte niet overal in het beenmerg zit. Er bestaat ook een bloedtest, maar die is veel minder gevoelig. Daarmee zie je pas dat de kanker terug is wanneer het aantal kankercellen al hoog is.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.