Ziezo, terug van vakantie. Alles was fijn, veel zon en de zee was oké. De was in de machine, nog een dag of wat uitbuiken. En dan gaan we er weer vol tegenaan. ‘Kijk uit!’, zegt arbeidspsycholoog Arno Zijderveld. Juist na vakantierust duikel je zo in een burn-out, die je maanden thuis houdt.
Hoezo dan, de stress is weg, de rust kwam ervoor terug – ideaal toch?
,,Nee, want als je al op je tandvlees loopt op het moment dat je vakantie neemt, valt het extra tegen als je weer naar je werk gaat en ziet dat er niks veranderd is. Dat frustreert zeer. Eén op de zeven werknemers knapt af door de zomerdip – geen toeval, als je terugkeert vanuit een volledige rust is de situatie extra confronterend en de versnelling nauwelijks te maken.”
Maar zes op de zeven dus niet, wat doen zij goed?
,,Misschien hadden ze een betere vakantie! Of wat waarschijnlijker is – zijn ze weerbaarder, doordat ze beter kunnen relativeren. Eén van de redenen voor een burn-out is dat mensen hun verwachtingen te hoog stellen; ze hebben hoge verwachtingen van zichzelf en van hun baan en misschien zelfs wel van hun vakantie. Dan valt alles tegen. Vaak zijn ze trouwens al lang overbelast, soms ligt de oorzaak ook thuis: relatie, schulden, mantelzorg.”
Lees hier het volledige artikel.