Tekortenbesluiten hebben effect op beschikbaarheid van geneesmiddelen

Bij een geneesmiddelentekort kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ(Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd)) een tekortenbesluit afgeven. Apotheken, groothandelaren en fabrikanten mogen dan een vergelijkbaar geneesmiddel uit het buitenland halen. Uit RIVM-onderzoek blijkt dat deze tijdelijke maatregel helpt om bij tekorten meer geneesmiddelen te hebben, maar niet alle partijen maken er gebruik van.

Daarnaast is er te weinig inzicht in hoeveel geneesmiddelen na een tekortenbesluit Nederland binnenkomen en via welke partij. Het RIVM beveelt daarom aan een systeem (monitor) op te zetten dat daar meer inzicht in geeft.

De laatste jaren zijn er steeds vaker tekorten aan geneesmiddelen. Hierdoor krijgen veel mensen het voorgeschreven geneesmiddel niet. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG(College ter Beoordeling van Geneesmiddelen)) geeft aan wanneer er een ‘kritisch tekort’ is, bijvoorbeeld bij onvoldoende beschikbare alternatieven, zoals een alternatief geneesmiddel of dosering.

Een oplossing voor het kritisch tekort kan vervolgens zijn dat een apotheek zelf het geneesmiddel gaat maken. Als dit het probleem niet oplost, kan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ(Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd)) een tekortenbesluit afgeven. In opdracht van de IGJ onderzocht het RIVM het effect hiervan op de beschikbaarheid van een geneesmiddel in Nederland tijdens een tekort.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.