Op dit moment geven twee op de honderd Nederlanders bloed, maar dat zijn er niet genoeg. Vooral aan bloedplasma is een groot tekort. Op Wereld Bloeddonordag hoopt bloedbank Sanquin hier meer aandacht voor te krijgen.
Met gedoneerd bloed worden niet alleen veel levens gered, maar ook patiënten met aangeboren of tijdelijke ziektes zijn er enorm mee geholpen.
Hoewel Paul van der Meer (38) negen jaar geleden al een tijdje met een griepje rondliep, zocht hij er niet zoveel achter. Tot hij ineens last kreeg van een tinteling in zijn voeten die niet verdween. Een bezoek aan de huisarts leverde geen duidelijkheid op.
Toen zijn collega hem later op het werk vroeg om een pak karnemelk open te maken, kreeg hij het dopje er niet af. Ook stonden zijn vingers krom. “Op dat moment begon ik me steeds meer zorgen te maken.” Toen hij zich meldde bij de huisartsenpost zagen ze geen urgentie. Maar ’s avonds op de bank smaakte de chips naar lood en kreeg Van der Meer de waterkoker niet eens opgetild. Langzaamaan kwamen er steeds meer klachten bij. “Toen was het klaar, ik wilde naar het ziekenhuis.”
Daar leverden tests ook geen diagnose op. Ondertussen ging hij hard achteruit. “Mijn moeder en partner waren bang dat ik dood zou gaan.” Na een rugpunctie kwamen de artsen achter het probleem: het guillain-barrésyndroom. “Ik had er nog nooit van gehoord, ik had geen idee wat het was.”
Lees hier het volledige artikel.