Tekenencefalitis nu meldingsplichtig

Sinds 1 maart moeten artsen elke patiënt met tekenencefalitis met neurologische klachten melden bij de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Tekenencefalitis (TBE(tick-borne encephalitis)) wordt overgebracht door teken en kan hersen(vlies)ontsteking veroorzaken. De ziekte komt in Nederland nog weinig voor. In een aantal andere Europese landen zijn wel steeds meer besmettingen. De meldingsplicht helpt om de verspreiding van TBE in Nederland beter te volgen.

Wat is TBE?
TBE(tick-borne encephalitis), of tekenencefalitis, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt overgedragen via de beet van een teek die het virus bij zich draagt. De meeste mensen krijgen door het virus geen klachten, of lichte klachten, zoals koorts en spierpijn. In zeldzame gevallen kan het virus hersen- of hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit kan ernstige en blijvende schade geven. Er is geen medicijn tegen TBE.

De kans op ernstige ziekte door het TBE-virus is heel klein. Sinds 2016 zijn in Nederland elk jaar ongeveer 2 tot 5 mensen met TBE gemeld.

Wat betekent meldingsplichtig?
Een meldingsplichtige infectieziekteziekte is een ziekte die een risico kan zijn voor de volksgezondheid. Als een arts of laboratorium een besmetting vaststelt, moet deze dit melden bij de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst). De GGD kan dan maatregelen nemen om anderen te beschermen. De GGD’en geven hun meldingen ook door aan het RIVM. Zo kan het RIVM de verspreiding van een ziekte beter volgen.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.