Tegen verspilling van pillen

Operatie groene zorg: hoe maken we de gezondheidszorg duurzamer?
Medicijnen die niet worden gebruikt, eindigen in de verbrandingsoven of worden door de wc gespoeld, wat allebei een flinke milieu-impact heeft. Zuiniger geneesmiddelen voorschrijven is de oplossing, zo laat een apotheker in het Noord-Brabantse Asten al jarenlang zien. Brede invoering van zijn aanpak blijft echter uit.

In Asten, een Oost-Brabants dorp met 17 duizend inwoners, zitten elf keer per jaar de twee apothekers en alle huisartsen om de tafel. Tijdens dit zogeheten FarmacoTherapeutisch Overleg, dat een uur of vier duurt, staat meestal één ziektebeeld centraal. Zijn daarvoor bijvoorbeeld onlangs nieuwe geneesmiddelen op de markt gekomen, dan bespreken ze wetenschappelijke literatuur over de werking van de medicijnen, en hoe die het beste kunnen worden voorgeschreven. Daarmee updaten huisartsen en apothekers dan een receptenboek (formularium, een soort sjabloon) dat alle huisartsen gebruiken en waarmee ze na een diagnose te zien krijgen hoeveel van een medicijn de patiënt nodig heeft.

Hoe gaat dat in zijn werk? Een patiënt die bij de huisarts zit, heeft een pijnstiller nodig, zeg diclofenac. Die pillen levert de fabrikant normaal gesproken in doosjes van dertig stuks. Maar in Asten staat in het receptenboek dat de patiënt er in dit geval maar tien nodig heeft. De meeste andere huisartsen in Nederland zouden een recept voorschrijven voor een heel doosje, maar “bij ons krijgt de patiënt er daadwerkelijk maar tien”, zegt Gertjan Hooijman, apotheker en eigenaar van Alphega apotheek Asten. “Je krijgt precies wat je nodig hebt.

Lees hier het volledige artikel.