Een bepaald type teek kan ervoor zorgen dat je allergisch reageert op rood vlees. Amerikaanse artsen zien steeds vaker een plotselinge vleesallergie na een beet van deze teek. Een paar jaar geleden werd ontdekt dat een beet van de zogenaamde Lone star-teek een voedselallergie kan veroorzaken.
Deze teek kwam eerst alleen in het zuidwesten van de Verenigde Staten voor, maar heeft zich inmiddels ook naar het oosten en andere delen van Amerika verspreid. De agressieve teek is te herkennen aan een witte stip of ster op de rug.
Alfa-gal
De Lone star-teek draagt een suikerverbinding bij zich, alfa-gal. Na een beet van deze teek ontwikkelt het lichaam antistoffen tegen deze stof. Alfa-gal zit echter ook in rood vlees. Dit zorgt ervoor dat er vervolgens na het eten van rood vlees ook een afweerreactie ontstaat. Het kan een paar uur duren voordat er klachten ontstaan. Soms bestaat de allergische reactie alleen uit jeuk en bulten, maar er kan ook een levensbedreigende anafylactische shock optreden. Het is nog niet duidelijk of zo’n rood vleesallergie blijvend is.
Lees hier het volledige artikel.