Vanwege de aanhoudende drukte in de ziekenhuizen moesten afgelopen weekend verschillende mensen die moesten worden opgenomen noodgedwongen de nacht doorbrengen op de spoedeisende hulp. De Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) spreekt van een ongewenste situatie.
,,Wij hebben niet de faciliteiten om patiënten een goede nachtrust te gunnen”, zegt voorzitter David Baden tegen Het AD.
Normaal gezien ligt iemand die op de spoedeisende hulp (SEH) terechtkomt daar gemiddeld een uur of twee à drie. Als iemand te ziek is om weer naar huis te mogen, moet diegene worden opgenomen in het ziekenhuis. Maar dat lukt de afgelopen weken vaak niet. ,,Dit weekend lagen patiënten tot wel twaalf uur op de spoedeisende hulp. Sommigen moesten zelfs overnachten om op een opname in het ziekenhuis te wachten. Dat wil je echt niet.”
Schreeuwen van de pijn
Waarom is dit zo onwenselijk? ,,De SEH is niet ingericht voor een langdurig verblijf van een patiënt”, vertelt Baden. ,,Dat zie je in de kleine dingen, die wel veel impact hebben. Zo heeft de SEH geen douche en geen etenskar. Er is niet altijd iemand direct beschikbaar om te helpen met de gang naar het toilet. Er komen ook midden in de nacht mensen binnen die onrustig zijn of schreeuwen van de pijn. Je hebt hier geen garantie op een goede nachtrust, omdat het op deze afdeling eigenlijk altijd leeft. Dat is gewoon niet prettig.”
Lees hier het volledige artikel.