De beste voorbereiding op en preventie van toekomstige pandemieën is de One Health-aanpak: de balans tussen de gezondheid van mensen, dieren en ecosystemen. Dat stelt een onafhankelijke taskforce met onder anderen prof. dr. Marion Koopmans van het Erasmus MC en het Pandemic & Disaster Preparedness Center.
In een artikel in PNAS kijkt de ‘Independent Task Force on COVID-19 and other Pandemics‘ terug op het begin van de covid-19 pandemie en eerdere grote uitbraken van RNA-virussen. Uit de lessen van deze uitbraken, destilleren ze aanbevelingen om in de toekomst beter voorbereid te zijn op pandemieën.
One Health
De kern van hun betoog is de zogeheten One Health aanpak. Dat betekent het vinden van een balans tussen de gezondheid van mensen, dieren en ecosystemen. One Health is volgens de taskforce dé manier om snel te reageren op toekomstige virusuitbraken, deze in toom te houden en zelfs te voorkomen. Het was immers zeer waarschijnlijk het nauwe contact tussen dier en mens op de dierenmarkt in Wuhan dat leidde tot de Covid-19-pandemie, stelt de taskforce.
Lees hier het volledige artikel.