Tachtigplussers moeten in de toekomst niet standaard pillen voorgeschreven krijgen om hun bloeddruk en cholesterol te verlagen. De Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaters waarschuwt dat deze in populariteit groeiende medicijnen – vaak dagelijks geslikt door ouderen – veel slechter uitpakken voor de oudere groep dan nu wordt aangenomen.
“Al het onderzoek waaruit het voordeel van medicatie blijkt, is gebaseerd op mensen jonger dan 65 jaar die bovendien weinig andere gezondheidsproblemen hebben”, zegt voorzitter Hanna van der Jagt van de vereniging van artsen voor ouderen. “Maar voor mensen ouder dan 80 jaar hoeft dat helemaal niet op te gaan.”
Veel mensen beginnen op jongere leeftijd aan de dagelijkse medicatie, die jaarlijks wordt verlengd – ook als men op hogere leeftijd komt. Volgens Van der Jagt, zelf geriater in het Amsterdamse AMC, wordt steeds duidelijker dat de pillen dan juist een nadelig effect kunnen hebben. “Niet puur vanwege de leeftijd, maar wel doordat men minder kan. Voor de vitale tachtiger geldt dat niet, voor veel anderen helaas wel.”
Een lagere bloeddruk is vaak gewenst, maar kan nadelig uitpakken in situaties waarin het hart juist even extra hard aan het werk moet. Bijvoorbeeld wanneer men opstaat uit een stoel, of langere tijd moet blijven staan. “Wie dan al minder krachtig is, loopt een hoger risico om te vallen”, zegt Van der Jagt. Valincidenten met botbreuken komen op hoge leeftijd extra zwaar aan – de kracht om te revalideren is vaak beperkt.
Ook de bijwerkingen van cholesterolverlagers kunnen de oudste groep extra hard treffen. “Zoals pijn in de spieren”, zegt de NVKG-voorzitter. “Toch zijn de gevaren van bloeddrukverlagende medicijnen mogelijk het grootst. Want mensen voelen niet direct het effect en daardoor hebben ze niet door wat er gebeurt, bijvoorbeeld als ze dreigen te vallen.” .
Lees hier het volledige artikel.