Tachtigduizend zorgmedewerkers worden de komende jaren om- of bijgeschoold, omdat hun huidige werk verdwijnt als gevolg van bezuinigingen. Dat staat in een plan dat dinsdag in Den Haag is gepresenteerd.
Ongeveer vijftigduizend mensen worden omgeschoold voor ander werk in de zorg. Zo’n 25 duizend mensen krijgen begeleiding naar werk buiten de zorg. Daarnaast komen er vijfduizend leer-werkplekken voor jongeren. Voor de om- en bijscholingstrajecten is tweehonderd miljoen euro beschikbaar. De helft van dat bedrag wordt door de sector opgebracht. De staat betaalt het overige deel.
In de zorg, waar meer dan een miljoen mensen werken, zijn grote veranderingen gaande door de bezuinigingen van het kabinet. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, waardoor banen in verzorgingshuizen verdwijnen. Ook op de jeugdzorg, de thuiszorg en de gehandicaptenzorg wordt bezuinigd.
Het ‘sectorplan’ voor de zorg moet voorkomen dat zorgmedewerkers op straat komen te staan. ‘Het doel is zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden’, zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Het kabinet verwacht de komende jaren eerst een dip in de werkgelegenheid in de zorg, maar op langere termijn zal er weer meer werk zijn.
Lees hier het volledige artikel.