Een coronavaccin dat het afweersysteem specifiek instrueert om T-cellen aan te maken in plaats van antistoffen, geeft goede bescherming in een muismodel.
Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in Nature Communications. Volgens de onderzoekers biedt zo’n vaccin mogelijk uitkomst voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, omdat zij minder goed reageren op de huidige coronavaccins.
Sinds de coronapandemie kent iedereen ze wel: antistoffen. Deze stoffen binden aan de spike-eiwitten op het coronavirus waardoor ze onze cellen niet kunnen infecteren. Coronavaccins hebben dan ook voornamelijk tot doel om de aanmaak van deze antistoffen te stimuleren. Minder bekend zijn de CD8-T-cellen van ons afweersysteem. En dat is onterecht, vindt immunoloog Ramon Arens. Deze cellen trekken namelijk als ware ridders door ons lichaam om geïnfecteerde cellen één voor één uit te schakelen.
De recente studie in Nature Communications laat zien waarom T-cellen meer aandacht verdienen. “We hebben aangetoond dat een vaccin dat specifiek CD8-T-cellen stimuleert, muizen heel goed beschermt tegen een anders dodelijke coronavirusinfectie”, zegt Arens. “Mits we ze drie keer vaccineren”, voegt hij toe. Maar dat is niet alles. Vaccins gefocust op T-cellen lijken beter bestand tegen nieuwe virusvarianten en de verwachting is dat ze langer beschermen dan de huidige coronavaccins.
Lees hier het volledige artikel.