Vitamine B12 (cobalamine) is noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen, die dan weer nodig zijn om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel. Hoe weet je of je een tekort hebt? En wanneer kan je best supplementen nemen?
Waarin zit vitamine B12?
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten (boter, kaas, yoghurt…), vlees, vis, zeevruchten en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen, maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en die niet goed wordt opgenomen door het lichaam.
Tekort aan vitamine B12
Een tekort aan vitamine B12 is relatief zeldzaam, maar kan veroorzaakt worden door:
- Voeding waar te weinig vitamine B12 in zit. Bijvoorbeeld bij veganisten omdat die geen vlees, geen vis, maar ook geen melkproducten of eieren gebruiken, of bij vegetariërs die te weinig melkproducten of eieren gebruiken. Een vegetariër die voldoende melkproducten en eieren eet, krijgt doorgaans wel voldoende vitamine B12 binnen.
- Overmatig alcoholgebruik. Mensen die dagelijks overmatig alcohol gebruiken en daarnaast weinig eten, hebben vaak een te laag vitamine B12. Hun maag en darm nemen de vitamine B12 minder goed op.
Lees hier het volledige artikel.