Een nieuwe supersnelle en heel kleine camera in een katheter moet de zorg voor mensen die lijden aan hart- en vaatziekten drastisch gaan verbeteren. De camera is ontwikkeld door onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam. De werking van de camera is aangetoond in een diermodel. Over twee tot drie jaar is het apparaat beschikbaar voor gebruik bij mensen. Vandaag promoveert Tiansi Wang op onderzoek naar deze camera.
De camera kan tot 5000 keer per seconde ronddraaien en is daarmee volgens de onderzoekers de snelste ter wereld. Hij wordt aangedreven door een micromotor van een millimeter doorsnee. Met behulp van laserimpulsen en ronddraaiende spiegeltjes maakt de camera haarscherp beeld. Door de hoge snelheid waarmee de beeldjes gemaakt worden, kan de complete beeldvorming tussen twee hartslagen gebeuren.
Tussen hartslagen
Dat is een grote verbetering, omdat opnamen van aderverkalking in bloedvaten tot nu toe altijd verstoord worden door de hartslag van de patiënten. Nu maken camera’s tot 200 opnamen per seconde. Daardoor duurt het ongeveer vijf seconden – en vijf hartslagen – voor er een compleet beeld is op grond waarvan besloten kan worden of er een ingreep nodig is en zo ja welke.
Die beslissing wordt nu genomen op basis van beelden met veel ruis veroorzaakt door de hartslagen van de patiënt. Met de nieuwe techniek is die ruis er niet. In een diermodel is aangetoond dat de supersnelle camera voor haarscherpe beelden en betere diagnostiek zorgt, zegt hoogleraar Ton van der Steen. “Als je beter ziet wat je doet, behandel je beter”, zegt hij. En wat voor dieren geldt, gaat ook op voor mensen, zegt hij.
Aderverkalking
Jaarlijks worden in Nederland 57.000 patiënten behandeld voor door aderverkalking verstopte vaten. Ongeveer tachtig procent van die groep – ruim 45.000 mensen – ondergaat een katheteroperatie. Twaalf procent van hen, circa 5.400 patiënten, komt binnen een jaar terug met precies hetzelfde probleem.
Lees hier het volledige artikel.