Superbacteriën die bij mensen, dieren en voedsel voorkomen, zouden een alarmerende bedreiging kunnen vormen voor de algemene gezondheid in de Europese Unie. Deze bacteriën zouden zich zo ontwikkeld hebben dat ze resistent zijn geworden voor antibiotica, waarschuwen veiligheidsexperts.
Volgens een rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) en de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) over antimicrobiële resistentie van bacteriën, sterven in de Europese Unie elk jaar zo’n 25.000 mensen door superbacteriën.
Resistentie tegen medicijnen zou volgens het rapport door verkeerd en overmatig antibioticagebruik toenemen. Hierdoor zouden bacteriën aangemoedigd worden om zich zo te ontwikkelen dat ze kunnen overleven en nieuwe manieren vinden om medicijnen te verslaan.
“Antimicrobiële resistentie is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van mensen en dieren”, zegt Vytenis Andriukaitis, EU inspecteur gezondheid en voedselveiligheid, tegen Reuters. “We hebben ons aanzienlijk ingespand om de toename hiervan te stoppen, maar het is niet voldoende geweest. We moeten sneller en sterker zijn en ingrijpen op verschillende gebieden”, aldus Andriukaitis.
Salmonella
In het rapport wordt de nadruk gelegd op het feit dat in de Europese Unie de Salmonella bacterie – die de ernstige infectie Salmonellosis kan veroorzaken – een extreem hoge antimicrobiële resistentie zou hebben.
Lees hier het volledige artikel.