Van koekjes tot energiedrankjes: als je het voedingsetiket van sommige voedingsmiddelen bekijkt, bevatten heel wat van de suikervrije varianten zogenaamde suikeralcoholen. Wat zijn dat voor stoffen?
Als je regelmatig een voedingsetiket bekijkt, is het je ongetwijfeld al eens opgevallen: onder de rubriek ‘totale koolhydraten’ vind je steeds vaker het woord ‘suikeralcohol’ terug. Wat is dat?
,,Suikeralcoholen zijn zoetstoffen”, zegt voedingswetenschapper Christophe Matthys. ,,Ze geven een zoete smaak en textuur aan een product. Het opmerkelijke hieraan is dat suikeralcoholen minder calorieën en koolhydraten bevatten dan gewone suiker.”
Kristalsuiker zal je bijvoorbeeld vier calorieën per gram opleveren, terwijl dat bij suikeralcoholen maar een halve calorie tot drie calorieën per gram zal zijn, zegt de wetenschapper van de Belgische universiteit KU Leuven.
Lees hier het volledige artikel.