Of je nu honing neemt, kristalsuiker of agavesiroop: het bevat allemaal suiker. Als alternatief voor suikers worden zoetstoffen ingezet, zoals sorbitol, aspartaam en stevia. Ook zit er suiker in fruit en melk. Welke zoetmaker is het minst ongezond voor de zoetekauwen onder ons?
Suiker komt er niet goed van af: het witte goedje kan leiden tot overgewicht en diabetes. Maar zijn alle suikersoorten even slecht? “Ik geloof niet dat er gezonde suikers bestaan”, zegt hoogleraar diabetologie Bastiaan de Galan, ook internist bij Maastricht UMC. “Alle suikers bevatten calorieën en worden in het lichaam afgebroken tot glucose. Dat geldt ook voor kokosbloesemsuiker, honing en ahornsiroop.”
“Kokosbloesemsuiker bevat wat meer vitamines en mineralen dan kristalsuiker, maar die hoeveelheid is verwaarloosbaar”, vertelt Kim Brouwers, diëtist bij het Diabetes Fonds. “Dit maakt het niet een gezonder product.
Lees hier het volledige artikel.