Succesvolle immunotherapie bij voorstadium schaamlipkanker

Immunotherapie wordt de laatste jaren steeds vaker ingezet om kankercellen op te ruimen. Een van de eerste successen op dit gebied is geboekt bij een voorstadium van schaamlipkanker: ongeveer 50 procent van de patiënten heeft baat bij deze vorm van immunotherapie. Dr. Edith van Esch (Gynaecologie) vroeg zich af waarom de immunotherapie bij de andere helft minder goed aanslaat. Zij heeft het afweersysteem van deze patiënten onderzocht om tot een antwoord te komen. Afgelopen dinsdag promoveerde ze op dit onderzoek.

Schaamlipkanker is een zeldzame vorm van kanker – het wordt jaarlijks bij ongeveer vierhonderd vrouwen in Nederland vastgesteld – en kan op meerdere manieren ontstaan. Eén van die varianten wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), een seksueel overdraagbaar virus dat premaligne afwijkingen, oftewel voorstadia van kanker, kan veroorzaken op de schaamlippen, maar ook in de baarmoedermond en het hoofd- en halsgebied.

Een dergelijk voorstadium, dat kan leiden tot schaamlipkanker, heet vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN). De ziekte kan ontstaan wanneer het immuunsysteem er langere tijd niet in slaagt HPV op te ruimen en brengt dikwijls klachten als pijn, jeuk en een branderig gevoel met zich mee. Onbehandeld ontwikkelt 10 procent van de vrouwen met VIN schaamlipkanker. Momenteel is een chirurgische ingreep vaak noodzakelijk, met beschadigingen aan de schaamlippen als gevolg. Bovendien is de kans dat de aandoening na zo’n ingreep terugkomt behoorlijk groot. Een alternatief is dus wenselijk.

Lees hier het volledige artikel.