Van het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (ZonMW) is subsidie ontvangen voor onderzoek naar medicijngebruik bij het syndroom van Sjögren. Het Reumafonds heeft een projectvoorstel voor onderzoek naar het onderliggende mechanisme van sclerodermie goedgekeurd.
Beide ziektebeelden zijn een vorm van reuma en vormen de basis van het onderzoek binnen de groep van prof. Timothy Radstake van de afdeling Reumatologie & klinische immunologie en het Laboratorium voor Translationele Immunologie (LTI)
Doel van het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen is dat beschikbare geneesmiddelen
effectiever en veiliger worden ingezet. Dat is in het belang van de patiënt, de zorgverlener, de overheid en private partijen zoals zorgverzekeraars. De relevantie voor de praktijk (opbrengst en implementeerbaarheid) en de inhoudelijke kwaliteit zijn doorslaggevend om in aanmerking te komen voor subsidie.
Syndroom van Sjogren
Uitgangspunt in het onderzoek Optimizing DMARD therapy for primary Sjogrens syndrome van dr. Joel van Roon is dat een behandeling met een combinatie van verschillende medicijnen patiëntvriendelijker en effectiever is, vanwege de inname van de hoeveelheid medicijnen, de veiligheid en het kostenperspectief. Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte, waarbij de oorzaak nog niet duidelijk is. Erfelijkheid speelt waarschijnlijk maar een kleine rol. Ook een virus kan medeveroorzaker zijn. Bij dit syndroom raken vooral traan- en speekselklieren ontstoken waardoor droge ogen en een droge mond ontstaan. Het syndroom van Sjögren komt waarschijnlijk voor bij 1 op de 1000 mensen.
Sclerodermie
Dr. Marzia Rossato heeft subsidie van het Reumafonds gekregen. Met haar project Targeting microRNAs in plasmacytoid DCs to predict and cease Systemic Sclerosis progression voor ogen dat er inzicht komt in de ontwikkeling van het verloop van sclerodermie. Bevindingen uit dit project leiden mogelijk naar patiënt specifieke behandelingen. Er is nu geen succesvolle behandeling voor sclerodermie wat resulteert in een korte levensverwachting, korter dan in vergelijking met de meeste kankervormen. Het project is onderdeel van een groter onderzoeksprogramma dat zicht richt op het ontrafelen van het mechanisme dat de ziekte sclerodermie veroorzaakt. Met een zogenaamde ‘systeembiologische’ benadering worden onderliggende ziekmakende moleculen (biomarkers) opgespoord van verschillende chronische immuunziekten. Dit betekent dat er van verschillende immuunziekten een gedetailleerde moleculair-biologische beschrijving gemaakt wordt. Bij deze ziekten bepalen onderzoekers van allerlei immuuncellen niet alleen de DNA-volgorde, maar ook de eiwitsamenstelling en een hele serie andere eigenschappen.
Bij sclerodermie is sprake van een bepaalde cellenontregeling. Het is een reumatische aandoening waarbij het bindweefsel van de huid, de gewrichten of de inwendige organen verharden (littekenvorming). Bindweefsel zorgt ervoor dat de cellen bij elkaar gehouden worden van de huid, gewrichten, spieren en organen.
Meer informatie over het syndroom van Sjögren klik hier en sclerodermie hier en hier.
Bron: UMC Utrecht