Hoe ervaren en beleven mensen met de ziekte Multiple Sclerose (MS) hun behandeladviezen? Prof. dr. Leo Visser en dr. Merel Visse van de leerstoelgroep Zorgethiek van de Universiteit voor Humanistiek ontvangen van Genzyme Global subsidie voor een studie naar zogenaamde therapietrouw.
Bij therapietrouw gaat het er om in hoeverre een patiënt de voorschriften van zijn behandeld arts opvolgt, of hij of zij bijvoorbeeld de medicijnen goed in neemt, en zijn leven aanpast. Therapietrouw is een belangrijke voorwaarde voor het voorkomen van terugvallen en voor het reduceren van de progressie van de ziekte Multiple Sclerose (MS). Zorgprofessionals zoeken naar manieren om de therapietrouw van hun patiënten positief te beïnvloeden, maar dit blijkt vaak lastig.
Onderzoek naar therapietrouw richtte zich tot dusverre vooral op het begrijpen van factoren die invloed hebben op het trouw innemen of toedienen van medicatie, zoals betere informatievoorziening en patiënteducatie. De voorspellers voor therapietrouw varieerden hierbij, van biomedische en socio-demografische tot psychologische variabelen. Maar er werd hierdoor veel minder gekeken naar de meer existentiële en relationele dimensies van het leven van de patiënten met een chronische ziekte of beperking.
Lees hier het volledige artikel.