Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan met een subsidie van Oncode Institute onderzoeken of een bepaalde vorm van immuuntherapie werkt bij patiënten met schaamlipkanker. Dit zou een gewenste alternatieve behandeling zijn omdat de standaardtherapie zeer belastend is voor deze patiënten.
“Schaamlipkanker, ofwel vulvakanker, komt steeds vaker voor bij jonge vrouwen”, vertelt hoogleraar Immunotherapie van solide tumoren Sjoerd van der Burg. “De standaardbehandeling bestaat uit chirurgische verwijdering van de tumor en lymfeklieren, en soms ook (chemo)radiotherapie.” De behandeling heeft veel impact op patiënten en gaat gepaard met onder andere seksuele en psychologische problemen.
Schakelaars blokkeren
Met de subsidie van Oncode Institute gaan Van der Burg en gynaecoloog-oncoloog Mariëtte van Poelgeest, in samenwerking met collega’s Lena van Doorn (Erasmus MC) en Hans Nijman (UMCG), onderzoek doen naar het effect van de minder ingrijpende checkpoint-remmende immuuntherapie bij deze patiënten. “In sommige tumoren worden onze afweercellen via bepaalde schakelaars ‘uitgezet’ zodat de tumor ongestoord verder kan groeien. Met checkpoint-remmers kunnen we deze schakelaars blokkeren waardoor de afweercellen actief blijven en ze de tumor aan blijven vallen.”
Lees hier het volledige artikel.