Subsidie om behandeling thymustumoren te verbeteren met hulp van AI

Artificiële intelligentie (AI) zou een rol kunnen spelen bij een betere diagnostiek bij tumoren in de thymus. Een onderzoeksteam, onder leiding van Maastro en het Maastricht UMC+, heeft een subsidie van bijna 4 ton ontvangen van het Hanarth Fonds om deze rol van AI te onderzoeken en ontwikkelen.

De thymus ligt achter het borstbeen en is van belang voor de ontwikkeling van het afweersysteem. Na de puberteit gaat de thymus ‘met pensioen’. Het hoopje thymuscellen dat is achtergebleven kan echter in grootte toenemen. Dan is er mogelijk sprake van een tumor in de thymus. Er zijn verschillende tumortypes, die weer bestaan uit subgroepen. Diagnostiek van deze zeldzame kankervorm is dus complex.

AI-model
Het onderzoeksteam zal gaan richten op het ontwikkelen van een artificiële intelligentie (AI) model dat gaat helpen bij het analyseren van de thymustumoren. Het model zal worden ontwikkeld op basis van gegevens van patiënten die de afgelopen jaren in de deelnemende instellingen werden behandeld. Deze gegevens geven namelijk tot op detailniveau inzicht in de tumortypes, patiënteigenschappen, behandelkeuzes, verloop en succes van de behandeling. Het AI-model kan daarin patronen ontdekken, die later kunnen helpen bij de analyse van nieuwe tumoren.

Lees hier het volledige artikel.