Stukje huid als verklikker voor schade aan getransplanteerd orgaan

Kan je aan een stukje huidweefsel zien of een getransplanteerd orgaan afgestoten gaat worden? Het klinkt te mooi om waar te zijn. Maar precies dit gaan enkele UMCG-afdelingen in eendrachtige samenwerking onderzoeken. Hoe ontstond dit idee? En hoe onderzoek je zoiets?

Plastisch chirurg Paul Werker, hoofd chirurgisch onderzoekslab Henri Leuvenink en student Floris Kroezen lichten dit toe.

Huidweefsel meetransplanteren
Paul Werker: ‘In Oxford doen ze een grote studie bij longtransplantaties. Ze nemen bij een donor een stukje huid met bloedvatenstelsel van de onderarm mee, ongeveer zo groot als een pakje kauwgom. Als er vlekken of een soort uitslag op dat stuk huid komen, is dat een teken dat er afstoting in de huid plaatsvindt en dat dit in het getransplanteerde orgaan mogelijk ook gaat plaatsvinden. Als je eerder ziet dat dit dreigt te gaan gebeuren, kan je eerder ingrijpen.

De studie moet nog gepubliceerd worden, maar de eerste resultaten van een pilot zijn goed. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Wij zijn het grootste transplantatiecentrum van Nederland, dus we dachten ‘dat gaan we ook doen’.‘

Lees hier het volledige artikel.