Lichamelijke en psychische klachten waarmee de overgang gepaard gaat, zijn inmiddels helder in kaart gebracht. Maar wat ernstige overgangsklachten betekenen voor het vermogen om te werken, is in het wetenschappelijk veld onderbelicht.
In opdracht van Amsterdam UMC, Instituut GAK en WOMEN inc. verscheen in 2019 een literatuurstudie, waarin de schaarse onderzoeken naar deze consequenties op een rijtje zijn gezet.
In Nederland zijn volgens het CBS naar schatting 1,8 miljoen vrouwen in de overgang. Niet alle vrouwen krijgen dusdanig ernstige klachten dat die invloed hebben op het werk. Vrouwen bij wie deze periode er echt inhakt, kampen met diverse negatieve consequenties, zoals een verminderd vermogen tot werken en een verhoogd ziekteverzuim, van gemiddeld 4,9 per 100 werkdagen. Uit een onderzoek uit 2016 blijkt dat driekwart van de Nederlandse vrouwen die hulp zoeken vanwege overgangsklachten, later ziek wordt, of zelfs stopt met werken.
Vervroegd stoppen met werken gaat ten koste van de financiële onafhankelijkheid. Daarnaast blijven deze vrouwen verstoken van de positieve effecten die werken heeft op een mens, zoals een versterkt zelfvertrouwen en de mogelijkheid zich te ontwikkelen.
Lees hier het volledige artikel.