Deelname aan studiekringen blijkt ook prima mogelijk bij fysieke beperkingen, zeker als er voldaan wordt aan een aantal voorwaarden, zoals een veilige sfeer en een toegankelijke locatie.
Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL onder begeleiders en deelnemers.
Een studiekring is een groepsactiviteit, gericht op kennisverrijking en ontmoeting. Het is een combinatie van ontmoeten, ervaringen delen, nieuwe onderwerpen ontdekken en actualiteiten bijhouden. Studiekringen willen voor ieder toegankelijk zijn.
Ook voor mensen met een fysieke beperking willen zij dit zijn. Deelnemers en begeleiders geven aan dat deelname prima mogelijk is, zeker als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan: een veilige sfeer, voldoende deelnemers die een bijdrage leveren, een toegankelijke locatie, duidelijkheid over hoe rekening gehouden kan worden met beperkingen, beperkingen bespreekbaar maken, en het betrekken van tijdelijk afwezige deelnemers. Bij het werven van nieuwe deelnemers is realistische beeldvorming en verwachtingenmanagement belangrijk.
Deelnemers met én zonder fysieke beperkingen ervaren positieve effecten
Zowel geïnterviewde deelnemers met én zonder fysieke beperkingen ervaren positieve effecten van studiekringdeelname. Elke deelnemer ervaart dit anders. Genoemde ervaren effecten zijn: bredere blik en geestelijke verrijking, kennisverdieping, meer betrokkenheid bij de samenleving en actualiteit, een meer kritische houding, sociale contacten, (weer) ergens bij horen én persoonlijke ontwikkeling, waaronder toename van vaardigheden die relevant zijn voor het functioneren van de studiekringen zoals presentatievaardigheden. Deelnemers zeggen bijvoorbeeld dat ze het leuk vinden om dingen uit te pluizen en daar een presentatie over te geven.
Lees hier het volledige artikel.