Studie geneesmiddel tegen zeldzame immuunziekten

Deze maand is binnen het DRIMID-consortium (DRIMID staat voor ‘Drug Rediscovery for Rare Immune Mediated Inflammatory Diseases’) de eerste studie van start gegaan. In deze studie worden de werkzaamheid en veiligheid van het medicijn filgotinib (dat al wordt gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis en colitis ulcerosa) onderzocht bij een drietal zeldzame immuunziekten (ziekte van Behçet, idiopathische inflammatoire myositis, IgG4-gerelateerde ziekte).

Hiermee wil DRIMID onderzoeken of dit middel – ondanks de afwezigheid van een formele registratie – ook kan worden ingezet voor de behandeling van deze zeldzame immuunziekten.

Nieuwe medicijnen worden meestal ontwikkeld (en zijn daardoor sneller toegankelijk) voor aandoeningen waar grote patiëntengroepen bij betrokken zijn. Echter, voor zeldzame aandoeningen is de ontwikkeling van nieuwe medicijnen vaak lastiger. Met de oprichting van het samenwerkingsverband DRIMID zijn er nu grote stappen gezet om nieuwe medicijnen toch beschikbaar te maken voor dergelijke patiëntengroepen. Het project is een samenwerkingsverband van stichting ARCH, ReumaNederland, geneesmiddelenbedrijf AlfaSigma en een aantal Nederlandse ziekenhuizen met als doel medicijnen te (her)ontwikkelen voor zeldzame aandoeningen.

Lees hier het volledige artikel.