Structureel tekort aan mensen in de wijkverpleging

Bijna half miljard extra voor verpleeghuizen. V&VN: aandacht nodig voor wijkverpleging
Goed nieuws voor de verpleeghuissector – ruim 400 miljoen extra voor personeel –  maar tegelijkertijd ziet V&VN problemen voor de wijkverpleging.  

“We hebben nee moeten zeggen tegen een patiënt die palliatieve zorg vroeg. Dat gaat om thuis kunnen sterven. Het is heel naar om iemand dan niet te kunnen helpen.” Dit is één van de antwoorden van wijkverpleegkundigen die we vroegen naar de gevolgen van de personeelstekorten in de wijkverpleging.

Er is een structureel tekort aan mensen in de wijkverpleging, maar in de zomer wordt dat extra nijpend. Openstaande vacatures, collega’s en mantelzorgers op vakantie, minder ziekenhuisbedden beschikbaar en extra verzoeken van naburige organisaties. Er is op dit moment al een structureel tekort aan wijkverpleegkundigen. Eind 2016 waren er 1000 mensen nodig; dit tekort zal volgens VWS oplopen tot tussen de 2500 en 3500 in 2019. Ook aan verzorgenden in de wijk is een gebrek, al zijn daarvan geen officiële cijfers bekend.

Werkdruk
Uit onze recente werkdruk-peiling, bleek al dat mensen die vaker extra diensten moeten draaien en stress op het werk ervaren, eerder overwegen om te stoppen met de zorg.  Extra diensten zijn vaak aan de orde van de dag: “222 uur overwerk in het eerste kwartaal van dit jaar”, “werkweek van 60 uur, terwijl ik een contract heb van 32 uur”, “bij ons worden vacatures niet meer online gezet omdat dat niet goed is voor het imago en omdat ze toch nauwelijks vervuld worden.” *

Gisteren, op 5 juli, werd er door de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vergaderd over de wijkverpleging. V&VN heeft de leden van de commissie daarom een brief gestuurd over de tekorten en het effect daarvan.

Lees hier het volledige artikel.