Strottenhoofdkanker ontwikkelt zich meestal vanuit het slijmvlies van het strottenhoofd. De plaats van de tumor in het strottenhoofd bepaalt voor een groot deel welke klachten iemand krijgt, hoe het ziekteverloop zal zijn en welke behandeling mogelijk is.
Oongeveer tweederde van de patiënten krijgt een tumor ter hoogte van de stembanden bijna eenderde van de patiënten krijgt een tumor boven de stembanden een heel klein aantal patiënten krijgt een tumor onder de stembanden.
Sommige mensen krijgen ergens anders in het hoofd/halsgebied tegelijk een tweede of derde tumor. Dit heet dubbeltumoren. Een ander woord voor strottenhoofdkanker is larynxcarcinoom.
Voorstadia van strottenhoofdkanker
In het weefsel van het strottenhoofd kunnen veranderingen plaatsvinden. Deze veranderingen heten voorstadia. Word je hier niet voor behandeld, dan kan dit strottenhoofdkanker worden. Een constante irritatie van de stembanden kan een teken zijn van zo’n voorstadium. De klachten zijn bij het voorstadia ongeveer hetzelfde als die van strottenhoofdkanker.
De kans op deze voorstadia wordt groter als je rookt of te veel alcohol drinkt. Rook en drink je na de behandeling ervan niet meer, dan verkleint de kans dat de voorstadia terugkomen. Kanker is niet besmettelijk. Het slijm dat iemand met strottenhoofdkanker ophoest, vormt ook geen enkel risico.
Lees hier het volledige artikel.